tisdag 27 september 2011

moodboard ht-11

Äntligen är Fabriken igång igen, och med vilken uppgift sedan; höstens moodbord - superkul! Att göra en moodboard hjälper en att sortera ut virrvarret av inredningstankar i huvudet. Mina hösttankar här hemma drar mot jordnära färger och naturliga material samtidigt som jag vill att uppiggande färger letar sig in. Än vet jag inte vilken färg jag letar efter, så kanske blir det flera. För visst är det kul att experimentera med färg och form! 
Vita vardagen - not so white anymore.

Nu är jag tillbaka efter ännu en tenta och nu dröjer det ett tag tills nästa. Skönt!

Ha en fin tisdagskväll!
Kram Johanna

måndag 19 september 2011

titta, morotscupcakes!


Idag har jag haft tenta. Steg upp 06.00 imorse och sedan dess har dagen gått i ett kör. Det är aldrig roligt med tentor, men det är ofta härligt efteråt (om det har gått bra förstås). Precis som en hårt träningspass, det är en härlig känsla i kroppen när man tagit ut sig totalt. 
Lite bak har vi ändå hunnit med här hemma, denna gången blev det morotscupcakes ur Leilas a piece of cake. De blev så vansinnigt goda! De är dessutom liiite nyttigare än många andra cupcakes eftersom det är solrosolja istället för smör i dem. De var väldigt enkla att göra och är ett hett tips ifall du vill ha något extra gott såhär på måndagskvällen.


Hoppas ni har en fin dag!
Kram Johanna

onsdag 14 september 2011

tea for two

Idag klunkar vi i oss av gott höstthé här hemma. Ett par maskiner snurrar nere i tvättstugan och Miles Davis jazzar ur högtalarna. Vi har riktigt busväder här idag så det är mysigt att spendera dagen inomhus. Jag har dessutom investerat i en fågelbok, en som man även kan lyssna på fågelljud i. Hur bra som helst! Så nu sitter jag här och lyssnar på fågelkvitter medan hösten stormar över den lilla staden.

Hoppas ni har en härlig onsdag!
Kram Johanna

tisdag 13 september 2011

Idag firar vi, jag och Herr J


Idag är det en speciell dag här hemma, jag och Herr J firar vår kärlek lite extra. Det är så mysigt att skämma bort varandra så idag vankades det små gåvor till varandra, extra lång lunch, extra lång eftermiddagsfika osv. Idag tar vi helt enkelt tid från sådant som kanske borde göras (exempelvis tvätta, städa) och lägger den tiden på varandra istället. Mysigt mysigt. Jag passade ändå på att  fota lite i vardagsrummet, ett bra sätt att själv se vad man vill fixa till. Vi håller ju som sagt på att ordna om här i vardagsrummet och nu är det snart dags för oss att köpa ny soffa, kanske redan nästa månad. Hoppas! Jag var inne på att vi skulle köpa ikeas Karlstad, gillar verkligen de raka formerna på den. Men när vi var inne på ikea tyckte vi båda att eketorp var lite skönare, soffa är ju sannerligen en smaksak. Dessutom har jag har haft en eketorp innan så jag tror inte jag blir besviken. 

Jag hoppas ni alla har en jättehärlig tisdag, det har verkligen jag! Ta hand om er själva och de ni har nära!

Kram Johanna

måndag 12 september 2011

nu blev det andra bullar

Häromdagen sa jag att jag var sugen på att baka syltbullar och igår fick vi lite tid över här hemma att knåpa ihop en deg. Syltbullar är en slät bulle med lite kardemummasmak som man fyller med en god sylt, men det var inte lätt att få sylten att stanna inne i bullen. Har någon något knep för att hindra den från att rinna ut medan bullen gräddas? Våra bakplåtspapper såg ut som ett sylt-slagfält trots att vi var noggranna när vi bakade in sylten. Hur som helst blev bullarna jättegoda och trängs nu i frysen tillsammans med kanelbullar och rågrussinbullar (det är i princip allt vi har i frysen just nu, det går inte in mycket annat).
Receptet på syltbullarna hittar du i Sommarens söta.

Ha en fortsatt härlig måndag!

torsdag 8 september 2011

kanelbulle med mjölk


Igår tog jag och Herr J oss äntligen för att baka kanelbullar här hemma. Det är en sak som vi ofta säger till varandra när det kommer över lite vänner; "vi skulle haft några påsar med kanelbullar i frysen nu". Av någon anledning är det så att jag inte brukar baka saker med jäst eftersom de måste jäääsa lääänge. För en som blir sötsugen och vill ha sött direkt är två timmars väntetid alldeles, alldeles för lång tid. Men nu passade vi på att göra bullarna direkt efter att middagen ätits, smart drag. Nu har vi massa kanelbullar i frysen (och några i magen!). Jag har förresten märkt att det är ganska mysigt att ha en deg som står i köket och jäser medan man själv läser en tidning, spelar piano eller gör något annat trevligt. Nästa gång det blir dags att baka tror jag att jag ska dra till med syltbullar, ni vet sådana med socker på.

Som ni skymtar på bilden har väldens största bokhylla tagit plats i lägenheten, det är den största expedit-hyllan man kunde köpa och vi är supernöjda med all förvaring den ger. Dessutom avskärmar den svårt "sovrum", eller det som ska bli ett sovrum. Ni ska få se :)

Ha en fin torsdag!  

tisdag 6 september 2011

vilken soppa, hörreni


Här hemma är vi inne på andra soppan denna veckan. Jag gillar verkligen soppa, man blir varm och mätt i kroppen samtidigt som den ofta sköter sig själv på spisen. Igår gjorde vi denna broccolisoppa på färsk och god svensk broccoli, vatten, eko-buljong, eko-vispgrädde och kryddor. Den var enkel att göra samtidigt som den var oförskämt god. Till serverades rågbullarna som bakades i helgen. Att kunna ta ut hembakade bullar ur frysen och servera ugnsvarma till soppa gör att lunchen/middagen känns lyxig, och jag tror verkligen på vardagslyxen :) 

Nu ska jag kila iväg på föreläsning. Ha en fin onsdag!

oj så gott!

Ibland kommer man över sådana godsaker att man knappt kan sluta tjata om dem för andra. Dessa söta små kanelflickor är just en sådan godsak och jag tror till och med att jag tipsat om dem här på bloggen förut. De är ett nyttigt och gott fikatips som inte innehåller några konstigheter och kan göras helt ekologiska. De är gjorda på mandel, kanel, honung, russin, rapsolja och vad helst man tycker passar i. Receptet på dem finns i Raw Delight, bok fylld av nyttiga godsaker. Så om du är som jag och vill fika varje (!) dag men ändå vill att din kropp och miljön ska må bra så kan du hitta mycket roligt och, framför allt, gott i den.


Hoppas ni har en riktigt härlig tisdag!

måndag 5 september 2011

idag lyxar vi till det

Idag har vi riktigt höstrusk i den lilla staden. Det blåser ordentligt och på föreläsningen i förmiddags satt jag med en stor halsduk på. Japp, det är höst. För mig (och säkert för många andra) är soppa en riktig höstmåltid. Här hemma har vi några favoriter, men den som alltid hamnar som nummer ett är Ullis tomatsoppa som är gjord på färska tomater och färsk basilika. Den kan dessutom göras helt ekologisk och det gillas. Vi gjorde en stor sats igår så att det räckte till lunch idag. Vi passade även på att göra Leilas rågbullar till (recept hittar du i a piece of cake), vilken kombo! Bullarna och soppan, ahh, fantastiskt gott. Ren måndagslyx!

lördag 3 september 2011

studio, bloggvrå... you name it!

Oj va jag njuter av att hösten hänger i luften. Den friska luften som är just nu är en av alla de fantastiska saker i världen som man inte i ord kan beskriva. Därför låter jag fönstren här hemma stå på vid gavel mest hela dagarna, jag vill fylla lägenheten med höstens dofter. På träden utanför hänger röda vackra äpplen tunga ner från trädens grenar och här inne lyssnar jag på Gretchen Parlato och dricker samma thé som alltid köps hem här till hösten. 
Annars är vi i full gång med att göra om här hemma och på bilden ovan skymtar ni det som håller på att bli vår nya arbetsplats, studio, bloggvrå, pluggplats... you name it. Hur det ska gå till visar jag er snart.
Till och med Herr J har visat ovanligt stort intresse för denna make over av lägenheten, jag gissar att det har att göra med att hela hans musikstudio äntligen ska få flytta ut från klädkammaren (vilken i ärlighetens namn inte är en speciellt kreativ miljö). När studion flyttar ut ska klädkammaren fixas till och användas till det som ligger i en klädkammares natur och det blir ju inte jag ledsen över :)


Ha en härlig lördagskväll!