söndag 30 oktober 2011

Favoriter i köket





Fabrikens andra tema i höst är favoriter i köket. Denna veckan har jag satt igång med projekt "göra om vårt lilla kök till ett stort", vilket är ungefär lika knepigt som det låter. Det råder alltså ett visst kaos här hemma. Men man kan alltid rikta kameran åt ett annat håll, för trots kaos visst finns det favoriter i köket. Måånga favoriter. Idag bjuder jag er på ett urval. Mitt enkla basporslin (hopplock från bland annat GRANIT, Åhléns och ikea) tycker jag mycket om, så även den fina klockan pappa köpte oss i Sigfrid Rudbergs Diversehandel. Andra favoriter i köket är bakböckerna. Jag har faktiskt inte många kokböcker, men bakböcker har jag många. De har vackra bilder och layouter, dessutom är de enligt mig ofta lite mysigare att titta i än kokböcker. Må hända att jag är en gottegris, men kanske någon håller med mig? I början av veckan trillade senaste i samlingen ner i brevlådan, Hello cupcake! Precis så bedårande som jag hade hoppats på och jag bara längtar efter en lucka i det späckade schemat denna veckan, det är nämligen både en och två söta cupcakes jag vill testa på.
Favoriter som inte hamnade på bild; Herr J (det är inte hälften så roligt i köket när inte han är med), all mat (ja, jisses, maten!), den stora vackra griffeltavlan jag fick i födelsedagspresent,  och... och. Ja ni fattar grejen, listan är lång.
Nu är det marsch-pannkaka i säng. Imorgon väntar mycket plugg och lite möbelmålning. Senare i veckan ska vi förhoppningsvis åka iväg och köpa den nya soffan, det ser jag så mycket fram emot. Blir som en tidig julafton.

Hoppas ni haft en härlig helg och att ni får en riktigt bra start på veckan.

torsdag 20 oktober 2011

Att muta sig själv, och att gå på det.






En dag som denna, då solen skiner, himlen är blå och fåglarna 
kvittrar, sitter jag med näsan i böckerna. En stor kopp kaffe (ja, dagar som dessa måste orken vara på topp!) och lite för många bran flake bars gör mig och böckerna sällskap. Att muta sig själv, och att gå på det. Jag passade ändå på att knäppa av ett par bilder på sovhörnan, när soltimmarna blir färre och färre får man passa på, dessutom behöver man ju pausa i plugget ibland :)
Vi har skärmat av en del av salongen med den stora expedithyllan och därefter helt enkelt satt upp ett draperi och på så sätt skapat en sovhörna. Enkelt och väldigt mysigt :) Nu går funderingarna kring vilken typ av sänggavel jag vill göra och vilka sänglampor vi ska ha. Jag vill gärna göra en sänggavel som jag kan sätta upp lamporna på, på så sätt slipper man onödiga hål i väggen.
Förresten, för tre veckor sedan köpte jag en bukett med nejlikor och två stycken håller i sig fortfarande. Galet härligt!

Ha en riktigt härlig torsdag!

tisdag 18 oktober 2011

kvadratsmart och rejäl? inte än...




Idag varvar jag tentaplugg med hallfunderingar. Mitt första problem är att hallen är lägenhetens absolut sämst utnyttjade utrymme, och eftersom vi bor på ynka 45kvm och hallen är på närmare 10 kvm är det alltså en yta vi behöver. Just nu har vi tambur, en byrå och myshörnan med gungstolen i hallen. Anledningen till detta är att jag inte vill att det ska kännas trångt när man kommer in i vår lilla lägenhet. Därför har vi funderat på att sätta upp något som skiljer själva tamburen från resten av hallen, ex en vikvägg eller ett draperi. 
Mitt andra problem är att jag inte är så värst lantlig av mig i min inredning längre, men detta märks inte precis i hallen där det i princip bara är vitt lantligt. Jag funderar alltså på hur vi kan göra hallen mer kvadratsmart och rejäl. En färg som jag dock gärna har kvar är den glada och vackra röda färgen som pelargonerna ger, me like a lot!

Nu kommer strax Herr J hem och ur högtalarna strömmar en nyligen upptäckt skiva som jag är lite smått förälskad i - Saturday Afternoon Jazz - den kommer han gilla :) 

Lämna gärna mig jättegärna förslag om hallen, jag behöver all hjälp jag kan få!

Hoppas ni har en fortsatt fin dag!

söndag 16 oktober 2011

it's chocolate






Vilket helt fantastiskt höstväder världen bjuder på idag. Den sortens väder som gör en sprallig i hela kroppen. Vi passade på att efter en promenad i den kyliga luften unna oss varsin kopp varm choklad med vispgrädde. Det är en stor favorit här hemma.
Alla har olika recept för varm choklad, detta är mitt. 

Johannas superenkla varma choklad
- för två stora koppar

8 dl mjölk
2 msk kakao
5 msk socker

till garnering:
vispgrädde
pudrad kanel

Värm mjölk, kakao och socker i en kastrull. 
Häll upp i favortikoppar och garnera 
med vispgrädde och lite pudrad kanel.
Välj ekologiskt och rättvisemärkt. 

Ha en härlig fortsatt söndag och ta hand om varandra!

söndag 9 oktober 2011

Jag gillar lugna söndagar




Kikar in för att önska er en riktigt härlig söndag! Här hemma puttrar kaffet, två syltbullar värms i ugnen och jag passar på att krypa extra nära min älskade. 


Lugna söndagar, jag gillar er.

torsdag 6 oktober 2011

äntligen!



Vi har letat och letat efter en bra lampa att ha på skrivbordet och äntligen hittat den, på ikea! Den var ett äventyr att få hem (den är riktigt tung) på cykel, speciellt eftersom jag bestämde mig för att handla lite när jag ändå cyklade förbi mataffären. När jag kommer in i affären visar det sig att alla rullkorgar var på tvättning just den här dagen. Det kan inte ha varit en graciös syn när jag gick med en lampa i famnen samtidigt som jag försökte scanna varor och få ner dem i påsar. Avstämning efteråt? Jajemännsan! Idag har jag träningsvärk i armarna, tror dessutom jag håller på att få ett enormt blåmärke, meen jag är kär i lampan. Den är egentligen lite stor för vårt lilla skrivbord, men jag gillar den kontrasten.

Strax är det dags att ge sig ut i höstrusket en sväng, men först ska linssoppan värmas på.
Hoppas ni har en fin torsdag!
Kram Johanna

tisdag 4 oktober 2011

Bran flake bars



Idag svepte en härlig höstdag in över den lilla staden där jag bor och trots att min kära sambo imorse åkte iväg utan husnyckel med med min cykelnyckel (detta upptäcktes en kvart innan jag skulle ha föreläsning 45 minuters promenadväg bort) så blev dagen väldigt härlig. Just nu sitter jag med en kopp kaffe och äter upp den sista bran flake baren som jag gjorde häromdagen. De är fantastiskt goda så jag hoppas ni vågar prova på dem.

Receptet är ursprungligen ur Två systrars söta och endast mindre justeringar har gjorts (ibland finns ju inte allt i skafferiet).

1,5 dl jordnötssmör (köp den goda, ekologiska utan onödiga tillsatser)
1,5 dl mörk sirap
3 msk farinsocker
3 dl lätt krossade fullkornsflingor
1 dl grovhackade mandlar (eller de nötter du gillar bäst)
1 dl solrosfrön
1 dl russin

Värm jordnötssmör, sirap och farinsocker på låg värme tills allt smält samman. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i jordnötssmeten medan den är varm. Häll ut i smord avlång bakform och låt stå i kylen 20-40 min. Stjälp upp på skärbräda och skär i lagom stora munsbitar.
Njut!

Ha nu en riktigt härlig tisdag!

söndag 2 oktober 2011

men, vi snackade ju höst nyss?!


Nyss letade jag inspiration inför höstens vackra men mörka och kalla intåg. Dock stod dessa bedårande nejlikor utanför blomsteraffären och fullkomligt bad mig köpa dem. Hur kan man motstå ljuva nejlikor? Nåja, vi har ju den där brittsommaren så nog kan jag vänta lite med att låta hösttonerna träda in i lägenheten. 
Idag gör herr J sin goda fantastiskt goda äppelmos på mina favoritäpplen, svenska discovery. Ojojojoj, nu väntar lyxiga frukostar med hemmagjord äppelmos på gröten. Moset är enkelt och vill ni kan jag dela med mig av det här på bloggen, vad sägs?

När Herr J ändå stod i köket passade jag på att göra en av mina sötsaks-favoriter, nämligen Bran flake bars ur "Två systrars söta". De ska jag tipsa er om mer imorgon.

Hoppas ni har en riktigt härlig söndag!