onsdag 30 november 2011

Att dela med sig av favoriter...




Såhär en onsdagsförmiddag sitter jag hemma en lägenhet som har en fullkomligt ljuvlig doft av hyacinter och alla julens kryddor. Nu är jag i julstämning! Fyra utav sju hyacinter har nu slagit ut, jag tror knappt jag vet någon mer fantastisk doft!

Hoppas ni har en fin onsdag, nu ska jag slå på en kopp kaffe och förhoppningsvis snart svida om från morgonrocken till något man vågar visa sig för folk i :)

måndag 28 november 2011

Vilken dag, och julgodis!



Vilken dag! Jag är nyss hemkommen från en fem timmar lång tenta, och trots att jag bunkrat upp med chaithé i min lilla termomugg och att sambon lagt ner både pepparkakor och choklad i min väska är jag heeelt slut. Men tentan kändes bra och imorgon kör en ny delkurs igång. Det är alltid lite spännande att börja ny delkurs, så trots att timmarna mellan tentan och kursstarten blir få så ser jag fram emot morgondagen. 
Men, jag har inte hunnit baka något julgott alls än!
I veckan ska vi nog se till att baka både pepparkakor och lussekatter, men tänkte fråga er om ni har något extra gott julgodis som ni vill dela med er av? Har bl.a. sett att många gör lussebullar som snurror med mandelmassa i. Mums!

Hoppas ni har en skön måndagskväll, det ska verkligen jag ha :)

söndag 27 november 2011

Äntligen 1 advent!




Ja, som jag har väntat!! Väntat på att tända första ljuset i adventsljusstaken, väntat på att äta den första lussebullen och pepparkakan (det kanske råkade slinka ner en och annan lussebulle igår, men det behöver man ju inte säga till någon) men framför allt har jag längtat efter adventsmyset. Så trots att jag tentapluggar till tusen så myser vi för fulla muggar här hemma med glögg, julgott från julmarknaden igår och, förstås, massor med julmusik. 
En sak som jag ska skaffa i veckan är en stor fin stjärna att ha i köksfönstret vid middagsbordet. Har sett en fin på indiska som jag kärat ner mig i :)

Hoppas ni har en mysig 1 advent! Ikväll ska vi kika på min favoritjulkalender (en av dem iaf.) Gubben Pettson och Findus. 

onsdag 23 november 2011

coffée break



Jag har en favoritstund på dagen, en fikapaus. En stund med prat om alla viktiga och oviktiga ting med varsin kopp kaffe i handen. Vi brukar faktiskt få ihop att ha den där stunden tillsammans, Herr J och jag. Det är en fördel med att vi båda studerar och har ganska flexibla scheman. Ibland blir det bara kaffe, men ibland blir det något litet sött till. Idag blev det det sistnämda (det blir det oftast ;) Herr J bakade häromdagen en mumsig toscakaka (han hälsar att det var mycket enkelt och att han hittade receptet på sötmandelpåsen) och idag fanns det ett par bitar kvar som bara väntade på att få hamna på kakfatet. Jag pudrade lite florsocker- och strödde även lite kanel över. Det var väldigt gott! Kanske skulle man kunna ha det i själva kakan?
Vi passade även på att inviga en påse supergott kanelkaffe som vi fick av sötaste A häromdagen. Tummen upp!

Hoppas ni har en riktigt härlig onsdag och att ni börjar komma i julstämning!
Här hemma försöker jag fortfarande hålla tillbaka julpysslandet lite, men på söndag... på söndag!

tisdag 22 november 2011

when you wish upon a star...


Ja tänk om jag hade haft kastanjer som rostades vid den öppna brasan. 
Julen är fylld av idyller man vill uppleva och såhär en trött tisdagskväll önskar jag att vi hade haft ett stort kök där att vi kunde baka lussekatter, pepparkakor, tryfflar och knäck samtidigt, att hela lägenheten skulle vara fylld av söta dofter från ugnen samt att lägenheten gärna fick bli till en liten mysig stuga mitt ute i ett gnistrande snölandskap.

Ja.. nu längtar jag verkligen till julen får komma igång på riktigt, gör inte ni det?

måndag 21 november 2011

Svårigheten med att vänta...





Minns ni hur jag, så sent som igår, sa att de röda detaljerna fick vänta ett tag? Well, att vänta är inte min starka sida och att vänta på julen är nästintill en omöjlighet! Så några röda ljuskoppar och drop dead gorgeus-röda ranuklar pryder nu matsalsavdelningen. Jul i lightversion, tycker inte ni?
Här i "matsalen" planeras ytterligare en hylla ovanför den redan befintliga och istället för att agera "jag bär lite vad du vill"-hylla ska den lämna plats för koppar och andra trevligheter man vill ha nära till hands. Men Rom byggdes ju inte på en dag, som man brukar säga.
Jag har märkt att jag blir riktigt glad av rött. Det är en färg som gör mig lite sprallig och det gillar jag.
Idag har jag fikat, och fikat och fikat. Långfika på stan med en god vän, fika hemma med Herr J och nu ikväll har vi haft fikabesök av två finfina vänner. Skratt, värme chaithé och nybakad toscakaka gjorde min måndagskväll!

Hoppas ni också haft en härlig start på veckan!

söndag 20 november 2011

Bara lite, lite...





Oj vilken skön helg detta har varit, vi har både hunnit med spelning och julpysslande. Jag tonar ner pysslet lite såhär i början, mest för Herr J skull, och håller kvar lite lila toner i vardagsrummet än sålänge. Men i år vill jag ha röda, varma inslag i allt det vita. Det som har dykt upp hittintills är lassvis med hyacinter, ljusstakar och stjärnor i fönstren, röda och vita ranuklar samt en och annan julig ljuslykta. Men den viktigaste juldetaljen här hemma är alltid musiken. Favoritskivorna är Jul på svenska (Georg Wadenius), Christmas songs (Diana Krall) och många många fler.

Dessutom tog jag häromdagen tag i något jag velat göra länge, nämligen beställa Olle Eksells Kakaoögonen. Oj va jag trivs med den!

Ha en fin söndagskväll!

tisdag 15 november 2011

läsa, dricka thé och baka scones samtidigt...





Ja nu längtas det mycket efter julen här hemma. Säkerligen mest från min sida. Det är något så fantastiskt mysig med julen och det har alltid varit en storfavorit hos mig. I helgen ska jag ju som sagt äntligen få börja pyntandet av lägenheten, så att den är julfin till första advent. I helgen köpte min fina Herr J med sig två härligt juliga inredningstidningar med sig hem till mig, vilket innebär att jag nu känner mig på jul-topp. 
Just det ja, vi har ju flyttat och ändrat lite i köket och faktiskt lyckats göra om en del av den alldeles för stora hallen till matplats med hjälp av lite rumavdelare. Det är fantastiskt skönt att kunna ha klaffbordet uppfällt och alltid ha plats för trevliga middagsgäster. Dessutom älskar jag att ha plats för mycket på bordet, så att man kan läsa inredningstidningar, dricka thé, baka scones och virka samtidigt... ungefär. 

Nu ska jag passa på att njuta av höstsolen. Hoppas ni har en härlig tisdag!

fredag 11 november 2011

Thank God It's Friday!




Oj va jag har längtat efter fredag denna veckan. Längtat efter att känna riktig fredagskänsla, kura upp i soffan, läsa tidning efter tidning och äta kaka efter kaka. Denna helgen ska jag frossa i julinspiration för nästa helg packar vi upp julen här hemma - ä n t l i g e n! Jag har förberett genom att göra en ny jullista på spotify, men jag får hårda blickar varje gång en låt råkar köras igång. Mmm, herr J tycker inte man ska göra något juligt alls förens 1:a advent, men det tycker jag. Därför introducerar jag lite halvjuliga grejor här hemma, för att värma upp honom lite. Häromdagen bakade jag mina favorithavrekakor med valnötter, russin och kanel. De smakar lite pepparkaka, men det låtsas jag inte om för herr J. Receptet finns i Två systrars söta och jag vill påstå att de är smått beroendeframkallande.
För att extra fredagskänsla skulle infinna sig köpte jag med mig en kvist av en hortensia och några vackert mörklila ranuklar från stan idag. Murrigt och mysigt.

Ha en riktigt härlig fredag!

Och förresten, vart tog fotoljuset vägen?

onsdag 9 november 2011

i fixartagen...





Nu är vi i fixartagen här hemma. Soffan Karlstad (ja det skulle ju bli eketorp, men 10 min innan vi skulle köpa den så ändrade vi oss och är supernöjda med det) är inhandlad och hemkånkad och vardagsrummet återigen ommöblerat. Nu börjar det roligaste, nämligen pysslandet. Vad vill vi ha för kuddar i soffan? Vilken filt ska vi bestämma oss för? Hur ska soffbordet vi vill snickra ihop se ut? Hmm, jag vet inte om jag kan påstå att Herr J funderar på dessa saker riktigt lika mycket som jag på dessa nödvändigheter... men han brukar bli nöjd efteråt i alla fall. 

Kuddtankar ja. Jag funderar jag på att köpa mig mörka kuddar i randigt och prickigt. Det vita behöver lite kontraster och dessutom vet ni andra som har en vit soffa att det inte är det mest praktiska man kan ha, så lite mörka kuddar och filtar att råka spilla choklad och smulor på kan behövas. Efter en vecka med soffan har vi redan fått erfara detta. Tur att överdragen går att tvätta.

Förresten så fick två fina tavlor av Lisa Bengtsson följa med hem häromdagen. Jag är stormförtjust i dem och funderar redan på vilka fler jag ska skaffa. Tanken är att en liten tavelvägg ska växa fram bakom soffan, men det får ta sin tid.

Hoppas ni har en fin onsdag!

tisdag 1 november 2011

små ord som får mig att le






När vädret utanför är grått lyssnar vi på Sylvia Vrethammar och Rune Gustafssons härliga jazzskiva Something my heart would say. 
Herr J plinkar på gitarren och jag leker med min dymo-makapär. 
Gråa tisdagar behövs små ord som får dig att le.

Igår fick jag tid över för att svepa penseln över en stol och en pall. Längtar tills köket blir klart nu.
Det blir fint.