måndag 30 januari 2012

Den där citronpajen alltså...




Ja, jag var lite smått nervös att pajen inte skulle bli sådär superduper-can't stop eating-god. Men hörreni, govänner, superduper-can't stop eating-god kan slänga sig i väggen. Jag tänker inte ta någon vidare ära, jag gjorde trots allt bara som det stod i boken (den här gången exakt som det stod i boken) men jag bara måste ju tipsa er om att kika upp receptet i Två Systrars Söta. Jag hade gärna delat med mig av det här, men jag tror inte man får göra det? Så, vill ni bjuda era vänner på den där fenomenala pajen - this is it! Och glöm inte en stor skopa vaniljglass, kombinationen är lovely!

Hoppas ni har en härlig måndagskväll!

söndag 29 januari 2012

Lemon Slice Pie




Tackar vet jag slöa söndagar. Ni vet, dagar när man inte gör annat än myser runt i pyjamas, läser en bok och lyssnar på skön gammal jazz. Vi har dock hunnit med en härlig solskenspromenad i förmiddags också, samt passat på att veva ihop en lemon slice pie (ur Två Systrars Söta). Jag gillar verkligen citronpaj, men jag har aldrig riktigt lyckats med den. Sist tyckte jag att den blev aningen besk (var nog lite slarvig när jag rev citronskalet), en annan gång glömde jag göra dubbel pajdeg och kunde därför inte göra ett pajlock. Men nu hoppas jag att på bättre lycka eftersom jag både var noggrann med citronskalet (okej, Herr J rev skalet) och gjorde ett pajlock. Nu står den och svalnar bredvid mig sitter Herr J med en bok i knäet och sover, så det blir en sen söndagsfika. Men bättre sent än aldrig, eller hur :)


Jag önskar er en riktigt skön söndagskväll!

tisdag 24 januari 2012

Kontraster och dovt lila





Hej i snövädret. Nu tar jag en paus i eftermiddagens plugg för skön jazz och lite bloggande. Idag har jag varit ute på en fältstudie, härligt att komma ut i verksamheten och möta alla fantastiskt kloka barn och pedagoger. När jag senare struttade hemåt (ja det är lätt att råka strutta när man är glad) sprack himlen upp till ett stort blått leende så väl hemma var jag bara tvungen att testa kameran i solljus. Tulpanerna köpte jag hem igår och blandade upp med de få ranuklar som än stod starka. Jag gillar de skarpa kontrasterna som växt fram här hemma och jag är galet förtjust i den dovt lila färgen som tulpanerna ger till rummet. 


Ha en fortsatt härlig dag!
P.S
Letar du trevlig tisdagsmusik? Slå på Saturday Afternoon Jazz!

måndag 23 januari 2012

Det knoppar på bloggen nu





Det knoppar på bloggen just nu och det är som det ska.
Det här med att lära sig hantera en ny kamera gör man med fördel med blommor som motiv, de hjälper liksom bilden lite på traven.

Helst hade jag velat springa runt med kameran hela tiden men har jag mycket i skolan nu, så när jag väl är hemma från bibblan (läs 19:00) är det på tok för mörkt för fotografering. Hoppas på att lära mig göra fina mörkerbilder också, men det är knepigt. Har du några tips?

Nu ska jag skriva ihop en seminarieuppgift och därefter bjuder Herr J på våfflor. 
I know, lucky me :)


Jag önskar er en härlig kväll!

söndag 22 januari 2012

strawberry semifreddo with lovely pieces of dark chocolate



Igår lovade jag er ett fantastiskt gott recept på semifreddo. Jag blev inspirerad av m.ade b.y m.ary när hon häromdagen hade gjort en jordgubbssemifreddo med kanderade nötter och maränger som såg så fantastiskt god ut, så jag kikade vad jag hade hemma. Ja det är ju inte alltid man har allt i receptet hemma, så det blev en semifreddo med jordgubbar, hackad mörk choklad och maränger. Mottogs mycket väl här hemma!

Först gjorde jag en jordgubbskompott av 250 g frysta jordgubbar och 1/2 dl strösocker (dvs lät det värmas upp i kastrull på låg värme tills de jordgubbarna blivit mjuka och sedan höjde jag värmen och lät det puttra i 30 min till en tjock jordgubbskompott). Detta lät jag sedan svalna och bli helt kallt.

Därefter vispade jag 2 äggvitor tillsammans med 1/4 dl strösocker hårt och fluffigt i en bunke, 2 äggulor, 1/4 dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker ljust och fluffigt i en annan bunke och 2 dl vispgrädde tjockt i en tredje bunke.
Därefter vände jag ner grädden i äggulesmeten och sedan vände jag ner äggviteskummet i grädd- och ägguleblandningen.
Sist vände jag ner jordgubbskompotten, 25 g hackad mörk choklad och några lätt krossade maränger.

Därefter var det bara att hälla upp i en exempelvis en gammal glasslåda, täcka med lock och ställa in i frysen ca 4 timmar. 

Den ska vara lite mjuk när man tar ut den, det är det som är grejen med en semifreddo! Så om du har den i frysen längre än 4 timmar kan du låta den stå och tina en liten stund innan servering.



Hoppas ni har en härlig söndagskväll!

lördag 21 januari 2012

På stappliga ben




Igår vid frukosten började Herr J styra in våra samtal på det här med systemkamera som jag jämt och ständigt tjatar om. Han tyckte bestämt att jag skulle köpa mig en, nu när jag faktiskt hade sparat ihop tillräckligt mycket pengar. Själv velade jag. 

-Vill du inte ha en systemkamera?
-Jo...
-Säger du inte hela tiden hur vår lilla kompaktkamera inte kan ge dig de bilder du önskar?
-Jo men...
-Varför köper du inte en systemkamera nu då?
-Men, är jag inte en slösmaja då? Borde jag inte egentligen ha de pengarna på banken, bara för att?
-Hur glad skulle en ny kamera göra dig?
-Galet glad!
-Då tycker jag att vi äter upp och cyklar iväg.

Ja ibland behöver man bara en spark i ändan och det är inte alltid så lätt att ge sig själv. Och vet ni? Så fort jag kom hem med kameran var jag inte det minsta rädd att jag varit en slösmaja längre. Det känns bara så rätt och jag är så glad!
Men nu trevar jag mig fram på stapplande ben. Det är stor skillnad från att fotografera med den gamla kameran, ojojoj. Jag har aldrig använt en systemkamera innan så detta området är helt nytt, och hur roligt som helst!

Hoppas ni har en fin kväll. Här hemma har vi ätit urgod middag á la Herr J bestående av ugnsbakade rotfrukter, parmesan och vitlöksfyllda qournfiléer och tzatziki, senare blev det mumsig semifreddo tillsammans med favoritfilmen love actually.
Semifreddon tipsar jag er om imorgon, den blev bara så god! 



torsdag 19 januari 2012

När allting går i ett...





 Just precis en sådan dag, en dag när allting går i ett, är det så in i norden underbart att landa hemma i soffan. Dagen har bestått av grupparbete hela förmiddagen och föreläsning hela eftermiddagen, så när jag efter skolan mötte upp Herr J var kaffe och semla på konditoriet nästintill ett måste. Det är skönt att få landa en stund tillsammans, särskilt någonstans där man inte behöver göra någonting. Så fort man kommer innanför dörren finns det alltid saker som ska fixas, medan man på caféet kan luta sig tillbaka och bara njuta av att vara klar med dagens bestyr. Väl hemma kände jag mig så glad över att jag igår köpte en bukett ranuklar igår, för visst gör blommor något särskilt med ett hem - de liksom myser till det. 

Hörreni, jag vill verkligen köpa mig en systemkamera - är så vansinnigt trött på mina korniga bilder som inte vill lägga fokus och skärpa på det jag vill - och tar mer än gärna emot tips på vad jag bör se till att min kommande kamera har för det känns som en smärre djungel där ute. Snälla, hjälp! 

Hoppas ni har en skön torsdagskväll!

onsdag 18 januari 2012

lätta vårkänslor


När jag imorse drog upp persiennerna och möttes av en grå himmel kunde våren knappast kännas mer avlägsen. Men ett kviddevitt någonstans ute i det grå väckte mina sovande vårkänslor. På hyllan vid middagsbordet har krokusen börjat knoppa, och jag med den. 


Nu hejar jag på kviddevitt och knoppar. Heja våren!

Hoppas ni har en fin onsdag!

tisdag 17 januari 2012

en favorit som håller i sig




Sedan många många år tillbaka har Jamie Cullum varit en av mina absolut största artister och idag vill jag egentligen bara tipsa er om denna fantastisk musiker som kombinerar pop med jazz på ett briljant sätt. Han har släppt flera skivor och även flera pianoböcker där man kan försöka lära sig spela lika fantastiskt som han. Jag har två av hans böcker och den senaste i samligen är den som behandlar låtarna i hans första skiva, Twenty Something. 
I somras bjöd Herr J mig på Jamie Cullums spelning i Dalhalla i Rättvik. Behöver jag förklara hur lycklig han gör mig?
Lyssna!!

söndag 15 januari 2012

söndag, med allt vad det innebär




Vaknade sent. Sen frukost. Kaffet har än inte slagits på.
Imorgon startar en ny termin och jag går då in på min näst sista termin innan jag kan titulera mig som lärare. Idag läser jag lite inför kursstarten, fixar lite i almanackan och längtar till solskenspromenaden som vår lilla stad lockar till. En söndag alltså, med allt vad det innebär.

Jag kikar även i senaste Sköna hem efter lite soffbordsinspiration. Jag har tänkt snickra ihop ett och har massa idéer i huvudet men känner mig ändå osäker. Har ni tips på soffbord får ni jättegärna lämna en kommentar!

Just det, efter att ha gjort den goda passionsfruktsfromagen häromdagen blev jag sugen på att testa på fler efterrätter av det slaget så igår bjöd vi hem ett par vänner på fromage med vit choklad och ljus choklad i två lager. Visar er lite senare :)

Hoppas ni har en härlig och solig söndag! 

fredag 13 januari 2012

äntligen fredag!




Ja, den här fredagen var efterlängtad. Jag har haft en vecka som bjudit på sent kvällsplugg, för få timmars sömn, inlämningar och tenta så nu tänker jag inte göra många knop tills på måndag. Oj så välbehövligt! 

Fredag ja, den är ju dagen då man ska få unna sig att lyxa till det lite extra och när vi hade svärföräldrarna på besök för ett tag sedan så testade jag att göra en ny variant av chokladkaka, nämligen en fin fransk kladdig chokladkaka med valnötter ur Rosendahl's trädgårdscafé. Den gjordes med smält mörk choklad i smeten och resultatet blev en inte lika söt kaka som verkligen passar den som gillar mycket choklad, och det gör ju jag. Gillar man en lite sötare chokladkaka är  fransk kladdig chokladkaka en klassiker här hemma (hittas på samma sida som den andra chokladkakan), den är riktigt kladdig och härlig!
Men kakan är slut sedan länge. Istället ska jag ikväll göra denna helst fantastiskt vackra passionsfromage som Mariaemb bjöd på häromdagen (förövrigt en riktig favoritblogg!)

Jag önskar er en härlig fredag, glöm inte att lyxa till den lite!

onsdag 11 januari 2012

långrandigt




Imorgon är det tentadags. Det betyder att jag idag borde sitta klistrad med näsan i anteckningsblocket, men det blir ju väldigt långrandigt... randigt ja, det verkar som vi har fått dille på det i inredningen här hemma, speciellt i svart och vitt. Till och med årets första pärlhyacinter har fått ett randigt omslag.

Det där med arbetsplats förresten, trots att vi nu faktiskt har en arbetsplats kan jag dock inte säga att allt pluggande sker därifrån, för trots att soffan inte är speciellt lämplig när man ska vara pigg och alert så är den en sådan här dag mycket skönare än pinnstolen vid skrivbordet ;)

Nej om man nu skulle ta tag i pluggandet igen... tillsammans med en kopp varm choklad? "Finaste Herr J...?"

Hoppas ni har en härlig dag i solskenet!

tisdag 10 januari 2012

svart och vitt



Hej och hallå blixthalka. Första cykelvurpan för i år avklarad, mitt framför universitetet. Varför känner man sig så urbota fånig när man ligger där på marken? Hoppas ingen såg är den första tanke som susar genom huvudet. Nåja, jag kom undan med en öm axel, men var försiktiga ute i trafiken nu! 

Efter ett seminarie och en lång föreläsning lyckades jag komma hem någon timme innan det började mörkna, så jag passade på att knäppa av ett par bilder. Det är fortfarande mest svart och vitt här hemma. Taxen Sixten fick jag i julklapp, visst blir man glad i hela kroppen dessa fina tavlor av Lisa Bengtsson. Tillsvidare får den stå tillsammans med min randiga favorittröja vid matsalsbordet.

Puh, nu börjar ett par dagar av tokplugg innan sista tentan på denna kursen och på måndag kör nästa kurs igång, men innan dess ska jag säga hejdå till en god vän som nu är klar med sin utbildning och ska flytta på tok för långt bort... Usch! Men det ska jag inte tänka på nu, nu är det fokus på tentan som gäller. Kom igen motivation, vart är du?

Hoppas ni har en fin tisdagskväll!

söndag 8 januari 2012

Nu är det dags för vår

Vilka färger jag vill ha här hemma i vår har jag inte riktigt bestämt mig för men det lutar åt grönt, det ger liksom en liten vink till våren. Men jag funderar även på gult. Hmm.. Vilka färger plockar ni in i era hem denna våren?

Önskar er en skön söndag!

tisdag 3 januari 2012

Whoopies!!



Idag kör jag igång med skolarbetet igen. Föreläsningarna sätter inte igång förrän om ännu en vecka men mycket ska vara gjort innan dess. På mina lediga dagar har jag försökt vara så ledig som jag bara orkat med och när jag häromdagen kom på att jag fortfarande inte hade bakat något ur Leilas Hello Cupcake! beslöt jag mig för att göra något jag varken bakat eller smakat förut, nämligen whoopies. Ojojoj vilka sötnosar! De smakar precis som cupcakes och består helt enkelt av två små mjuka kakor med frosting emellan. Enkla att göra och många blir det, alltså perfekt till en bjudning. Vi hade ett par vänner över i söndags på nyårsdagsfika och de gav tummen upp för whoopies. Jag och Herr J gav också tummen upp och passade på att frysa in halva satsen av kakorna samt spara lite frosting i kylen så att vi idag kunde ha en riktig lyxfika. Gott gott gott! Give it a try!

Hoppas ni har en fin tisdag!