söndag 3 april 2011

Någonting med åldern...Ju äldre jag blir (jag är i och för sig bara i mina tidiga tjugo) tycker jag mer och mer om prinsesstårta. Jag kommer från en familj där vi alltid gör tårtorna själva (det är ju halva nöjet med att fylla år). Till min födelsedag bestämde jag att det skulle serveras klassisk prinsesstårta. Orginalreceptet hittar du i Leilas A Piece of Cake, men ni vet hur svårt det är att följa ett recept till punkt och pricka :P såhär gjorde vi...

Tårtbotten 
4 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl

Äggen vispas tillsammans med strösockret riktigt vitt och rösigt. Därefter vänds mjölet försiktigt ner. Smeten hälls i en smord och bröad form (med löstagbar kant) och gräddas i ca 10-15 min på 200 grader (den ska inte vara kladdig).

Själva tårtfixandet
När kakan har svalnat skärs den i tre delar. På understa delen bredde vi kall vaniljkräm (Leila gör sin egen men vi köpte marsan och kokade vaniljkräm på den) och på nästa del bredde vi ut kall hallonsås gjord på 2 dl hallon och 1/2 dl socker (Leila hade rårört sina hallon men vi värmde våra i en gryta och lät det svalna). Därefter läggs översta skivan på och vispad grädde breds över hela kakan och på sidorna. Överst på kakan bildar du en "kupol" så att kakan blir sådär rund och härlig (vi vispade upp ungefär 6 dl grädde och det räckte gott och väl till hela tårtan). Tillsist lade vi marsipanlocket över hela kakan och pudrade den med florsocker.

Gott gott!!
Min fina syster tipsade om att prinsesstårtan nästan alltid är godare dagen efter, det stämde :) Nu sitter jag här med en stor bit prinsesstårta i magen och lyssnar på Larry Carlton. Härliga söndag!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Smarrig smarrig var den!
Kram Ullis

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

Gott! Här har du en som alltid föredragit prinsesstårta framför alla andra tårtor. Det är jag och farmor som håller på den inom vårt familj. :-)

Grattis i efterskott!

Hemma på Landet sa...

Men mums, så gott det ser ut..-) Kram Stina

A House With A View sa...

Vilken helt uuuunderbar tårta och dina foton är heeeelt magiska, så himla fina!!!

Kraaaaaaaaaaaaaam aka

Vardagskärlek sa...

Jag får hålla med om att även jag gillar bakverk och bullar mycket mer nu än för bara 5 år sedan. jag fyller ju i och för sig 30 i år och börjar väl gå mot att bli kallad medelålders...buhu! Låter inget vidare:)

smarrig ser tårtan ut i alla fall!

Kram Johanna