torsdag 17 februari 2011

Halvfryst






Igår bjöd vi våra gäster på chokladsemifreddo. Semifreddo är supergod italiensk glass som inte är helt genomfryst. Semifreddo betyder just halvfryst.
Receptet är ur Leilas One More Slice och vi serverade semifreddon med en liten klick vispad grädde och hallon.

Chokladsemifreddo
4 ekologiska ägg
1 dl strösocker
1 färsk vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk yoghurt 10%
200 g mörk kvalitetschoklad 70%
2 msk Kahlúa (kaffelikör)

  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
  2. Vispa äggulorna med hälften av strösockret och frön från en urskrapad vaniljstång vitt och poröst i en bunke.
  3. Vispa grädden fluffig, blanda den med den grekiska yoghurten.
  4. Vispa äggvitorna med resterande av strösockret till ett hårt vitt skum i en torr och ren bunke.
  5. Bryt chokladen i bitar och smält i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
  6. Rör ihop de vispade äggen med smält choklad och likör. Vänd ner gräddyoghurten och vänd sist i de uppvispade vitorna.
  7. Häll glassmeten i en ugnsform, skål eller plastlåda och frys den i 3-4 timmar så att den är "halvfryst". Den ska vara mjuk i mitten.
(med reservation för att jag kan ha skrivit fel någonstans)

Vi uteslöt Kahlúan (mer studentvänligt så) men det blev supergott i alla fall!



1 kommentar:

Mariette sa...

Oj såå gott!!!

Kram mariette